Окончателно депутатите намалиха на 9% ДДС-то за хотелите и ресторантите. С

...
Окончателно депутатите намалиха на 9% ДДС-то за хотелите и ресторантите. С
Коментари Харесай

Окончателно депутатите намалиха на 9% ДДС-то за ресторанти, книги и бебешки храни

 Окончателно депутатите понижиха на 9% ДДС-то за хотелите и заведенията за хранене. 

С поправките на второ четене в Закона за налог върху добавената стойност /ДДС/ бе понижена и ставката за храните, подобаващи за бебета или за дребни деца, бебешките пелени и бебешки хигиенични продукти, както и книгите.

Намалената ставка влиза в действие от 1 юли тази година и ще се ползва до 31 декември 2021 г. 

9% ще бъде и ставката за доставката на книги на физически носители или осъществявана по електронен път, като н това число влизат и учебници, познавателни кножки и образователни комплакти, детски книги с илюстрации, за изобразяване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания.

9 % Данък добавена стойност ставка ще важи за настаняване, предоставено в хотели и сходни заведения, в това число даването на ваканционно настаняване и отдаване на чартърен тук-там за площадки за къмпинг или каравани.

Ставката ще важи за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна.

Първоначално концепцията бе ДДС-то да се понижи единствено за заведенията за хранене, хотелите и книгите, само че Движение за права и свободи предложиха това да стане и за детските храни и памперсите.

Лидерът на НФСБ пък предложи ДДС-то да се понижи и за виното и бирата, защото в огромната си част те са родно произвеждане, само че концепцията му не бе утвърдена. Не мина и предлагането на Българска социалистическа партия за понижение на ставката за медикаменти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР